top of page
christian 449191011_18424603855065985_7911960618069210809_n (kopia).jpg

Christian Allaire

I april kommer Christian, vår franska kökschef, tillbaka till Blåsingsborg. 

​​

Från Bourgogne till Blåsingsborg - smaker, resor & min kärlek till mat
 

En perfekt bit oxfilé som fräser i pannan, doften av nybakat bröd och ljudet av en vinflaska som öppnas – mat har alltid varit mer än bara en passion för mig. Det är mitt liv. Med en konditor, en fiskhandlare och en sparrisodlare i släkten var det nästan oundvikligt att även jag skulle hitta min trygga hamn i köket.
 

Min matresa tog fart i Lyon – gastronomins huvudstad – där jag utbildade mig till kökschef. Sedan gav jag mig ut på en kulinarisk upptäcktsresa genom Frankrike och Schweiz, från stjärnkrogar till traditionella regionalkök. Oavsett var jag hamnade, insåg jag snabbt att tre saker är avgörande i köket: de bästa säsongsråvarorna, hantverksskicklighet och en genuin vilja att dela med sig av sin matglädje.
 

Nyfikenheten tog mig till Sverige, där jag fick uppleva en helt ny matkultur. Jag började som kökschef på anrika restauranger som Carlhälls Gård i Stockholm – känt för sina klassiska smörgåsbord och julbord – och senare på Stadshuset, där jag bland annat arbetade med Nobelmiddagen. Under dessa år blev jag också ofta anlitad som kock på den franska ambassaden i Stockholm.
 

Längtan efter att driva något eget tog mig ut i Stockholms skärgård, där jag under många år drev fiskrestaurangen på pråmen Harö Krog tillsammans med galleriet Nordens Ljus. Men så småningom började Frankrike locka igen – den här gången Bourgogne, med sina livliga matmarknader och en vintradition som är svår att motstå. I över 15 år drev jag och min fru Helene en restaurang där, och det var också här mitt intresse för Bourgogne-viner verkligen väcktes. Sedan 2007 är jag stolt medlem i vinsällskapet ‘Confrérie des Chevaliers du Tastevin’ – en hyllning till regionens vin.
 

De senaste åren har jag pendlat mellan mina båda hemländer Frankrike och Sverige. Skåne är en skattkista av smaker och på Blåsingsborg står det lokala och genuina köket verkligen i centrum – här får råvarorna tala för sig själva. 
 

Enkelhet, ärlighet och glädje på tallriken – la bonne franquette i skånsk tappning. Efter en livslång resa genom Europas kök känns det som att komma hem. 

Boka din middag och upplev en smakfull kväll i vår mysiga gårdsmiljö!

bottom of page